اخبار و مقالات
- توسط ادمین
- ۱۴۰۳/۰۶/۱۸
تفاوت سیستم اعلان، اعلام و اطفا حریق
سیستم اعلان حریق
به منظور درک بهتر تفاوت سیستم اعلام، اعلان و اطفا حریق در ابتدا نیاز است که بدانیم سیستم اعلان حریق چیست؟ اعلان در لغت به معنای آشکار کردن است. در حقیقت منظور از سیستم اعلان حریق مجموعه ای از تجهیزاتی است که برای تشخیص علائم حریق استفاده می شوند. اولین علائم آتش سوزی شامل دود، حرارت و یا گاز پخش شده در محیط است که با استمرار علائم و در صورت وجود عامل آتش زا نظیر حرارت، جرقه و … امکان وقوع آتش سوزی وجود خواهد داشت. بنابراین واضح است که اولین قدم برای پیشگیری از وقوع هرگونه آتش سوزی، تشخیص و آشکار نمودن این علائم است. به این منظور تجهیزات خاصی طراحی و تولید می شوند که با استفاده از سنسورهایشان علائم اولیه حریق را شناسایی می کنند. تجهیزات اعلان حریق با بهره گیری از این سنسورهای خاص می توانند دود، حرارت و یا گاز موجود در ساختمان را تشخیص دهند و این قدم سرآغازی است برای جلوگیری از وقوع یک حادثه مرگبار. به این تجهیزات در صنعت دتکتورهای اعلام حریق گفته می شود که در انواع مختلف دتکتور شعلهای، دتکتور گازی، دتکتور حرارتی، دتکتور دودی و دتکتور ترکیبی موجود هستند. دتکتور اعلام حریق معمولا به جریان با ولتاژ 24 ولت جریان مستقیم تغذیه می شود و برخی از دتکتورها نیز با ولتاژ 12 و 48 ولت جریان مستقیم و 220 ولت جریان متناوب کار می کنند. لازم به ذکر است که جریانی که دتکتورها در حالت عادی از خود عبور می دهند در حد چند میلی آمپر است و به هنگام وقوع حریق، جریان عبوری افزایش می یابد.
سیستم اعلام حریق
به منظور روشن شدن تفاوت سیستم اعلان، اعلام و اطفا حریق، در این مرحله به معرفی سیستم اعلام حریق خواهیم پرداخت. اعلام در لغت به معنای آگاه کردن و هشدار دادن است. در واقع پس از آنکه علائم اولیه آتش سوزی توسط سیستم اعلان حریق تشخیص داده شد، سیستم اعلام حریق وظیفه دارد تا از طریق علائم بصری هشدار را به افراد حاضر در صحنه اعلام کند. سیستم اعلان حریق در صورت عملکرد صحیح میتواند از بسیاری از خطرات جانی و مالی جلوگیری به عمل آورد. امروزه در بسیاری از نقاط دنیا نصب سیستم اعلام حریق در ساختمانهای تجاری، اداری و مسکونی به یکی از پیش شرطهای صدور مجوز نهایی ساخت و ساز تبدیل شده است و همین امر میزان ضرورت سیستم اعلام حریق را آشکار می سازد. سیستم اعلام حریق در دو مدل دستی و اتوماتیک وجود دارد: سیستم اعلام حریق دستی: در سیستم اعلام حریق دستی کاشف خودکار وجود ندارد و عملیات هشدار دادن به صورت دستی (انسانی) انجام می شود. به این ترتیب که اپراتور با حس کردن علائم اولیه حریق و به منظور آگاه نمودن سایر افراد حاضر در محل پنل تعبیه شده بر روی دیوار را با دست فشار داده فرآیند اعلام حریق به این ترتیب آغاز می شود. سیستم اعلام حریق اتوماتیک: در سیستم اعلام حریق اتوماتیک یک سری سنسور وجود دارد که پس از دریافت اولین علائم حریق، به صورت خودکار فعال شده و فرآیند اعلام حریق را آغاز می کنند. سیستم اعلام حریق قابلیت اتصال به دیگر تجهیزات امنیتی ساختمان را داشته، نگهداری و تعمیر آن هزینه های ناچیزی رابه همراه دارد و به صورت تمام وقت محل نصب را رصد می کند. یک سیستم اعلام حریق شامل دستگاه مرکزی یا کنترل پنل، پنل تکرارکننده اعلام حریق و تجهیزات اعلام کننده نظیر آژیر، فلاشر، تلفن کننده، شستی و چراغ سردر است.
سیستم اطفای حریق اتوماتیک
سیستم اطفای حریق اتوماتیک به گونهای طراحی شده است که به طور خودکار بتواند حریق را کنترل و خاموش کند. این سیستم به ویژه در لحظات اولیه آتش سوزی به صورت خودکار فعال شده و قبل از اینکه آتش به دیگر نقاط گسترش یابد، اقدام به جلوگیری از توسعه آن و خاموش سازی حریق می شود. از ویژگی های مهم این سیستم، می توان به عملکرد کاملا خودکار آن اشاره کرد که هیچ نیازی به دخالت انسان ندارد.
تفاوت سیستم اعلان، اعلام و اطفا حریق در چیست؟
همانطور که در دو بخش قبلی بحث شد آنچه باعث تفاوت سیستم اعلان، اعلام و اطفا حریق می شود، در کاربرد آنهاست. در مرحله اول وظیفه سیستم اعلان حریق این است که علائم حریق و آتش سوزی را با استفاده از سنسورها تشخیص دهد. تا این مرحله فقط تشخیص علائم آتش سوزی صورت گرفته و خطرات آتش سوزی همچنان پا برجاست. حال این سوال پیش می آید که سیستم اعلام و اطفا حریق چیست و چه کاربردی دارند؟ در گام دوم سیستم اعلام حریق به عنوان یک سیستم هشدار دهنده وارد عمل شده است و به محض مشاهده اولین علائم آتش سوزی نظیر دود، حرارت و … اقدام به اعلام هشدار به صورت آژیر، فلاش و … می کند تا افراد حاضر در صحنه از وقوع حریق و یا احتمال وقوع آن مطلع شوند. اما در گام آخر سیستم اطفاء حریق سیستمی است که پس از وقوع آتش سوزی کاربرد دارد. از آن به صورت دستی و یا به صورت خودکار به منظور کنترل و خاموش کردن حریق استفاده می شود . به طور خلاصه میتوان گفت که سیستم های اعلان، اعلام و اطفا حریق هر کدام یک مرحله از یک فرآیند سه مرحلهای مبارزه با حریق هستند که نبود هر کدام به غایت نهایی که کنترل و مدیریت آتش سوزی است، ضربه خواهد زد.